K.E.C. Jammerbugt kulturcenter
Vejgaard sten og krystaller
PrinterEksperten

Få ting er mere frustrerende end en ustabil internetforbindelse og det lille roterende buffer-ikon, der kan bringe selv den mest tålmodige sjæl ud af fatning.

Men heldigvis er der nogle ting, du selv kan gøre for at sikre, at du får mest og bedst internet for pengene. Her er fem tips fra netværkseksperterne hos 3.

1. Få styr på dit data- og hastighedsbehov

Hvis du vil sikre dig, at du har den rigtige internetløsning, skal du begynde med at sætte dig ind i, hvor meget data din husstand bruger om måneden, og hvilken downloadhastighed I har behov for.

For de fleste danskere er streaming den mest datatunge aktivitet. Og med et internetabonnement, der indeholder 1 terabyte data kan du streame video i 2500 timer – det svarer til, at du kan se samtlige sæsoner af Game of Thrones 34 gange. Hver måned.

Men for at streame serier, skal du bruge en ordentlig downloadhastighed. Her er det værd at skele til streamingudbyderne selv. Fx anbefaler Netflix en downloadhastighed på 5 Mbit/s, hvis man vil streame i HD-kvalitet.

Er I en familie på fire, der streamer på flere enheder samtidig, betyder det dog ikke, at I skal have en hastighed på minimum 20 Mbit/s. Videoerne buffer nemlig på forskellige tidspunkter, så de trækker ikke data samtidig. Som tommelfingerregel er mellem 20 og 40 Mbit/s download rigeligt til en gennemsnitlig families behov.

2. Tjek din dækning

Når du har fået styr på din husstands behov, er næste skridt at undersøge, hvilke forskellige typer internet, du kan få på din adresse. Det kan du gøre på Energistyrelsens dækningskort på www.tjekditnet.dk, hvor du kan slå din adresse op og se, hvilke teknologier og udbydere der kan matche dit behov og er tilgængelige på din adresse.

Hvis du overvejer mobilt bredbånd og vil have en idé om, hvor stærk forbindelsen er, præcis hvor du står, kan du bruge app’en Oorkla Speedtest. Men husk at lægge lidt til – en router vil nemlig kunne fange et stærkere signal end din telefon.

3. Tjek din routers holdbarhed

I 2014 var iPhone 6 det hotteste, og Donald Trump var bare en rig mand i New York. Meget kan ændre sig på fem år, og det samme gælder for routere.

Har du mobilt bredbånd, er det ekstravigtigt at være opmærksom på, hvor gammel din router er. Jo nyere routerens teknologi er, des bedre er den i stand til at udnytte de forskellige frekvenser, som nettet kører over, og vælge den, hvor der er mindst belastning. Det er især smart, hvis du bor i lejlighed, hvor der er mange routere tæt på hinanden.

En nyere router med opdateret teknologi vil også være langt bedre til at få gavn af de opgraderinger, din internetudbyder løbende foretager på netværket, ligesom der er større sandsynlighed for, at producenten regelmæssigt sørger for de nye sikkerhedsopdateringer.

4. Placér din router rigtigt

Har du mobilt bredbånd, hvor routeren blot skal i stikkontakten, har du en del større frihed i forhold til placering, end hvis du har kablet bredbånd. Der er du nemlig afhængig af at placere routeren tæt på et tv- eller antennestik. Og det kan nemt give problemer. Det er nemlig helt afgørende for din internetforbindelse, at routeren står et godt sted, og heldigvis kan du nemt aflæse signalstyrken på selve routeren.

Selv om det kan være fristende, er det en dårlig idé at placere routeren i et skab eller gemt væk i en afkrog af din bolig. Den bedste placering for routeren er centralt i hjemmet, gerne nær et vindue, men ikke et sted, hvor den risikerer at blive for varm. Og tænk over, hvor mange vægge der er mellem routeren og de enheder, der skal fange dens signal. Bor du i et større hus, kan det være en idé at lave et set-up med mesh-routere placeret i forskellige rum, som alle er koblet op på det samme netværk.

5. Supplér med en antenne

Tidligere kunne det være en udfordring at få godt signal med mobilt bredbånd, hvis du boede langt fra en mast, i kuperet landskab med bakker og træer, eller i bygninger af beton og med isolerede ruder.

Men sådan er det ikke længere. I dag kan man nemlig få routere, der er koblet op til en udendørs antenne, som du fx kan montere på husvæggen eller altanen. Antennen fanger signaler længere væk end en almindelig router, og via et kabel gelejder den signalerne direkte ind i dit hjem.

 

Den bedste placering for routeren er centralt i hjemmet, gerne nær et vindue, men ikke et sted, hvor den risikerer at blive for varm.

Kilde: 3

Springeren