Bøgsted A/S
K.E.C. Jammerbugt kulturcenter
PrinterEksperten
Bjælkehytten

Ny accelerator til strålebehandling

Stråleterapien på Aalborg Universitetshospital åbner i dag den første af tre nye acceleratorer for patienter – som led i en plan, der fremtidssikrer strålebehandlingen i Nordjylland.

Acceleratorer har normalt en levetid på 10 år – på Aalborg Universitetshospital er de ældste maskiner fra 2007/08, og derfor er det tid til udskiftning.

– Jo ældre, maskinerne bliver, jo flere nedbrud og driftsforstyrrelser oplever vi. Derfor er vi meget glade for, at regionspolitikerne har bevilget midler, så vi kan sikre patienterne en stabil drift, siger cheffysiker Annette Ross Jakobsen, Afdelingen for Medicinsk Fysik.

Når moderniseringen er færdig i 2021 vil Aalborg Universitetshospital have fået udskiftet tre acceleratorer og opdateret yderligere to.

Klar til fremtidens behandling

Med de nye acceleratorer får Aalborg Universitetshospital adgang til den nyeste og mest moderne teknologi inden for strålebehandling og mulighed for i endnu højere grad at skræddersy behandlingen til den enkelte patient.

– Det kan vi også nu, men de nye maskiner sikrer, at vi også kan tilbyde patienterne de behandlingsteknikker, der kommer i fremtiden, fortæller cheffysiker Annette Ross Jakobsen.

Afdelingen for Medicinsk Fysik har arbejdet hårdt det seneste halve år med at lave indmåling og kalibrering af den nye accelerator, så alting sidder millimeterpræcist i skabet.

– Mine fysikere har virkelig ydet en stor indsats, og det gode samarbejde med Teknisk Afdeling og Stråleterapiens personale har gjort, at vi er nået i mål til planlagt tid, siger cheffysiker Annette Ross Jakobsen.

Patienter vil ikke opleve øget ventetid

Mens opdateringen af acceleratorparken står på, vil der altså konstant kun være 4 af 5 acceleratorer til rådighed til behandling.

– Patienterne vil dog ikke opleve længere ventetider, mens udskiftningen står på – men vil måske opleve at skulle til behandling sidst på dagen eller tidligt om aftenen. Vi udvider nemlig kapaciteten på de 4 resterende acceleratorer for at kompensere for den, der er ved at blive udskiftet, forklarer afsnitsledende sygeplejerske Joan Hald, Stråleterapien.

Kilde: Region Nordjylland

Brovst Malerfirma
Guld & Rod
Pj Industries
Guldsmed Hansen