Bedemand John Olsen
Nordjyske Bank
Bondestuen
Bjælkehytten

Aronia

Har du hørt om aronia? Hvis ikke, så læs med nedenfor, hvor vi fortæller meget mere om de spændende bær, og hvordan de kan hjælpe dig, med en sundere hverdag. Hos Elkærholm er vi vilde med aroniabærrerne, og vil gerne dele deres egenskaber og lækre smag med dig!

Hvad er aronia?

Måske har du faktisk hørt om aronia før, men under navnet surbær i stedet. Surbær er det nordiske og mindre latinske navn for bærret. Der findes forskellige slags, mest i Europa og Nordamerika, og der er flere forskellige sorter. De er i mange år blevet brugt til madlavning, naturmedicin og meget andet, men det rå bær er surt og bittert – ligesom navnet, så de egner sig ikke til at spise rå, på grund af det høje indhold af tanniner.

Bærret er vant til et hårdt klima, som det der ses i Østeuropa og Rusland, og det er blevet til et hårdført bær, der kan tåle lidt af hvert. De ligner solbær en del, men vokser i den vilde natur ofte på lidt mindre og bredere buske, mens de i plantager kan blive op til to meter høje og fyldt med bær. En af de mest udbredte sorter er Aronia melanocarpa, også kendt som “Viking”.

Når busken blomstrer, har den smukke hvide blomster.

Hvor meget Aronia saft skal man drikke om dagen?

Det varierer egentlig en del fra mærke til mærke, men hos Elkærholm bliver vores aronia shots ikke varmebehandlet, og kan derfor bevare en stor del af deres vitaminer og antioxidanter, selv under presningen. Det betyder at du kun behøver ét shot på cirka 35 ml dagligt – altså hvad der typisk kan være i et almindelige shotglas eller snapseglas. Tag det sammen med din morgenmad, og du har en god og frisk start på dagen.

Hvorfor bør man drikke aronia saft?

Nu ved du en lille smule mere om aroniabær – men hvorfor er det egentligt så godt at drikke bærrenes saft? Det er der faktisk flere gode grunde til! Du kan bruge dem som en del af din kost, for at få et ekstra skud antioxidanter, og faktisk har bærrene også et højt fiberindhold, hvilket er godt til at få maven i gang.

Aronia saft er sundt – men det kan ikke bære din sundhed alene, og derfor bør du altid kombinere saften med en sund og aktiv livsstil. Sørg for at spise lækker, sund og farverig mad, og få god motion – for eksempel en sportsgren du godt kan lide, eller nogle gode gåture i et naturskønt område.

Guide – Hvilket produkt skal jeg vælge?

Der findes flere forskellige varianter indenfor aronia shots og aroniasaft hos Elkærholm. Både med og uden tilsat sukker. Indholdet af sukker giver en lidt sødere smag, som saft eller juice, mens den usødede version er lidt skarpere – perfekt til et morgenshot. Begge varianter har det samme høje indhold af fiber og antioxidanter, så du skal kun tænke på hvad du bedst kan lide – en sød eller en let syrlig smag.

Kaffebaren
Suvo
Springeren
Bilhuset Biersted A/S