Rendezvous
DN Isolering
Hjørring Hørecenter

På bare et år er antallet af seniorer i Brønderslevs idrætsforeninger steget med mere end 12 procent. Dermed er kommunen i førertrøjen i Nordjylland, men ifølge borgmesteren er de slet ikke i mål.

I landsbyen Manna-Thise har de flere seniormedlemmer i den lokale idrætsforening, end der er seniorer i byen. Foreningen har på bare et år fået 27 nye seniormedlemmer, så foreningen nu har 102 medlemmer, der har rundet de 60 år. Jens Egon Jensen på 64 år er en af dem, som netop er begyndt til det nyeste idrætstilbud, Natur-træning i Thise IF.

”Mine knæ er kaput, så det er begrænset, hvad jeg kan dyrke. Jeg kan nærmest ikke undvære træningen, det er noget med balance og at lære at gå rigtigt. Men her er naturtræning fantastisk. Jeg er meget tiltrukket af fællesskabet i foreningen, som man ikke finder mage til særligt mange steder”, siger Jens Egon Jensen.

Foreningen ligger i Brønderslev Kommune, som i 2018 har oplevet en medlemsvækst på 12 procent for borgere over 60 år i idrætsforeningerne. Dermed er kommunen helt i front i Nordjylland, hvor gennemsnittet er fem procent. Men borgmester Mikael Klitgaard (V) står ikke med armene over hovedet.

”Det kommer til at gå endnu bedre, jeg er slet ikke tilfreds. Vi vil være over 100 år i gennemsnit og min ambition er, at vi får endnu flere i gang i kommunen,” siger Mikael Klitgaard.

Foreninger fokuserer nu på seniorer
Brønderslev Kommune blev i 2017 en del af Bevæg dig for livet – Senior, som er et samarbejde mellem DIF, DGI og Dansk Arbejder Idrætsforbund. Her er der de seneste år blevet gjort en række målrettede indsatser for eksempelvis borgere med en kronisk sygdom, men det vigtigste har været, at overbevise idrætsforeningerne om, at seniorerne er vigtige at få med.

”Vi har været med til at ændre mindsettet hos foreningerne, så de henvender sig til andre typer medlemmer end de plejer. Vi kan se at gennemsnitsborgerne i mange byer bliver ældre og ældre, så det er vigtigt at favne seniormålgruppen for at holde sig relevante,” siger lokal projektleder for BDFL – Senior Morten Borregaard Poulsen.

I Thise IF har de atletik, fitness, badminton, dans og altså nu naturtræning henvendt til seniorer, og de er også blevet en del af bevægelsen og har udvidet deres fokus i jagten på nye medlemmer.

”Vi har altid haft en god portion seniorer, men det har givet et boost, at vi er kommet ind i Bevæg dig for livet – Senior og kan se nogle andre muligheder. Foreninger har tit fokus på at få medlemmer under 18 år, fordi det er dem, man får tilskud til. Og det er vendt lidt på hovedet ved at vi skulle have de her 60+ ind. Men sammenholdet er blevet større og vi har fået flere medlemmer”, siger Katrine Taagaard, som er formand i foreningens aktivitetsafdeling.

Fakta: Bevæg dig for livet
Danmark skal være verdens mest idrætsaktive nation. Det er målet i det historiske samarbejde, DGI og DIF har indgået med TrygFonden og Nordea-fonden om opfyldelsen af en ny, ambitiøs vision for dansk idræt: Bevæg dig for livet. Visionen er den største partnerskabsaftale i dansk idræts historie.

Fakta: Senioridræt
Mere end 450.000 seniormedlemmer over 60 år dyrker idræt i foreningslivet. Men med et stigende antal ældre de kommende år er der et stort potentiale både for den enkelte og for samfundet, hvis indsatsen for regelmæssig motion styrkes. Tal fra Det Økonomiske Råd viser, at samfundet kan spare 12,5 milliarder i 2050 på en sund aldring.

Kilde: Brønderslev Kommune

Rendezvous
DN Isolering
Hjørring Hørecenter