Nordjysk Motor Co.
Nordjyske Bank
Bondestuen
Kaffebaren

I år kan Aalborg Operafestival med stolthed fejre sit 20-års jubilæum som Danmarks ældste operafestival. I en særlig jubilæumsudgave byder festivalen i år på mere end 50 opførelser og koncerter i et festligt og varieret program – hvilket er dobbelt så mange som tidligere år. Festivalen finder sted fra torsdag den 5. til søndag den 8. august på en række forskellige lokationer i Aalborg og omegn.

Opera som genre blev født for mere end 500 år siden, men den er stadig i fuld vigør. De store klassikere bevæger millioner af mennesker verden over både som opførelser i store operahuse, som filmmusik i Hollywood-produktioner og som nye eksperimenter fra operaens undergrundsmiljø.

Det er præcis operaens innovative spændvidde, som Aalborg Operafestival indfanger og præsenterer fra den 5. til den 8. august. Programmet rummer således både traditionelle, klassiske ’recitals’ og nyskrevne opsætninger, og der bliver over 50 opførelser og koncerter i løbet af festivalens fire dage, som publikum kan vælge i mellem – dobbelt så mange som tidligere år.

Som kulturaktør påtager festivalen sig også rollen som social medspiller og bestræber sig derfor på at skabe opera for alle – og af alle. Derfor er én af festivalens vigtigste indslag også forestillingen Aalborgsangei Musikkens Hus, der er skabt af både psykisk og fysisk sårbare borgere i Aalborg igennem et fire-måneder langt forløb.

Spritfabrikken danner rammen om åbningskoncerterne
Åbningskoncerterne er i år rykket til den katedrallignende brænderisal på Spritten, og de opføres under navnet SP(I)RIT. Her vil Aalborg Symfoniorkester under ledelse af Giordano Bellincampi flankere vinderen af Aalborg Operapris 2019, barytonen Simon Duus, i en opsætning, der kommenterer på danskernes forhold til alkoholen.

Det bliver starten på en spektakulær fejring af festivalens 20-års jubilæum, hvor byens kunstneriske undergrundsmiljø har skabt oplevelsens visuelle profil. Under den første åbningskoncert, som transmitteres live i DR P2, afsløres desuden årets vinder af Aalborg Operapris.

Urpremiere på Ejersbo Aalborg-klassiker som opera
Nordkraft, Jakob Ejersbos litterære nyklassiker, springer ud som opera. Fortællingen får en ekstra dimension i denne udgave, og der bliver således skruet ned for det genkendelige og op for det udforskende.

Komponist Signe Lykke, scenograf Christian Albrechtsen og instruktør Anja Behrens sætter sammen med resten af holdet særligt fokus på den emotionelle kraft – den menneskelige afgrund og den betingelsesløse kærlighed – som bogen rummer.

Urpremieren finder sted på Teater Nordkraft og udgør dermed, som bogen selv, et ægte stykke Aalborg-historie.

En intimkoncert med en australsk superstjerne
En international operastjerne af højeste kaliber, den lyriske koloratursopran Siobhan Stagg, gæster Intimsalen i Musikkens Hus. Den unge australier har en enestående smuk stemme, der på få år har bragt hende helt i front på verdens førende operascener.

På Aalborg Operafestival kan man komme helt tæt på Stagg, der akkompagneres af den verdenskendte italienske pianist Guiseppe Mentuccia.

Aftenens program, som bærer titlen I Want Magic, rummer både operaklassikere af Masennet og Puccinu, lieder af Korngold og en enkelt Danmarkspremiere med et helt nyskrevet værk af den australske komponist Dermot Tutty. Koncertprogrammet er dedikeret specifikt til Aalborg Operafestival.

Dagen inden giver Stagg og Mentuccia i øvrigt masterclass for sanger- og pianister fra Nordjylland og resten af landet.

En festival, der kan sanses med hele kroppen
Festivalen vil i løbet af de fire dage fylde hele byen med opera, og der er blandt andet også store oplevelser i vente på C. W. Obels Plads, på Aalborg Airport Hotels tagterasse og i Arkaden på Hovedbiblioteket, hvor der vil være fælles morgensang.

Opera til Kaffen besøger seks plejehjem i byen under festivalen – og yderligere seks centre i resten af august.

Over festivalens fire dage bliver hele tolv altaner desuden omdannet til miniaturescener, når sangstuderende og nyuddannede operasangere fra landets musikkonservatorier præsenterer opera fra Italien, Frankrig, Tyskland og England.

Festivalleder Peter Rønn udtaler følgende:

”Det er en spektakulær jubilæumsudgave af Aalborg Operafestival, der venter forude. Vi har sammensat et program af højeste internationale kvalitet, som man kan sanse med hele kroppen – ikke kun med ørerne. Byen bliver nemlig fyldt med en vaskeægte festivalstemning med alt, hvad dertil hører af fællesskab og godter til ganen, og vi glæder os til at opleve og fejre den fantastiske musik med byens borgere og alle dem, der kommer på besøg.”

Se hele programmet på www.aalborgopera.dk/info/progr… og læs mere om festivalen på www.aalborgopera.dk.

Aalborg Operafestival er en del af Musikkens Hus og er støttet af Aalborg Kommune. 20-års jubilæet er støttet af Det Obelske Familiefond, 15. Juni Fonden, Axel Muusfeldts Fond, Cultural Collaboration, Wilhelm Hansen Fonden, Statens Kunstfond, Knud Højgaards Fond, William Demant Fonden, Enid Ingemanns Fond, Region Nordjylland, Koda Dramatik, L. Zeuthens Mindelegat, Dansk Komponist Forening, Augustinus Fonden, Gudrun & Palle Mørchs Mindefond, Toyota Fonden, Spar Nord Fonden, Bikubenfonden, Torben Vejs Fond, Rebild Kommune, Brønderslev Kommune.

Urpremieren på Nordkraft er arrangeret af Aalborg Operafestival i samarbejde med Teater Nordkraft
 og Copenhagen Opera Festival. Nordkraft er initieret og produceret af Copenhagen Opera Festival. Forestillingerne er muliggjort med støtte fra Statens Kunstfond, Bikubenfonden og Det Obelske Familiefond.

Kaffebaren
Suvo
Hvilshøj Auto
Baggesen