Art By Me
FOF Vendsyssel
DN Isolering
Baggesen

Coronakrisen har medført store økonomiske problemer for landets små virksomheder. Omsætningen er nede med 24 procent sammenlignet med samme periode sidste år

Marts startede helt forrygende for de små danske virksomheder. På månedens første ti dage oplevede de en omsætningsfremgang på hele 16 procent sammenlignet med samme periode sidste år. Samtidig var omsætningen steget i både januar og februar.

Men så kom den 11. marts, hvor statsminister Mette Frederiksen blandt andet sendte elever, studerende og offentligt ansatte hjem. Hele landet gik i stå og det samme gjorde omsætningen hos landets små virksomheder. Fra den 11.-31. marts faldt omsætningen med 24 procent.

– Den lavine, der de sidste uger har rullet henover Danmark, har været nådesløs overfor landets mindste og økonomiske mest sårbare virksomheder, siger Martin Thorborg, adm. direktør i Dinero.

– Mange selvstændige er fuldstændig handlingslammet. De fik en god start peret, og aftalerne i kalenderen slettet. Mange er ramt af et granatchok.å måneden, men pludselig er der ingen kunder i butikken, ordrerne i ordrebogen er annull

Særligt hårdt for køreskoler og it-konsulenter

Hos Dinero er konklusionen klar: Stort set alle brancher rammes økonomisk af coronakrisen. Alt fra køreskoler, som har oplevet et fald på 78 procent i omsætningen, til it-konsulenter (62 procent) til fysio- og ergoterapeuter (49 procent).

– Det er næsten lige meget, hvem man er: Den her krise gør ondt på mange selvstændige. Også antallet af fakturaer er faldet drastisk og fortæller meget godt historien om coronakrisens indvirkning: I januar og februar steg antallet af fakturaer sammenlignet med sidste år, men siden den 11. marts har de selvstændige sendt 19 procent færre fakturaer, siger Martin Thorborg.

Det værste er næppe ovre

Selvom marts var en forfærdelig måned for landets små virksomheder, så frygter Dineros direktør, at tallene de kommende uger kun bliver værre.

– Mange fakturaer sendes først, når arbejdet er udført. Så en del af de fakturaer, der bliver sendt nu, kan være betaling for arbejde, der er udført, før landet gik i stå. Jeg frygter, at antallet af fakturaer og omsætningen falder yderligere de næste uger, siger Martin Thorborg.

– Derfor håber jeg også, at alle selvstændige rækker ud efter den hjælp i form af økonomisk kompensation, som regeringen har smidt på bordet. Mine medarbejdere står i hvert fald klar med rådgivning til dem, der måtte ønske hjælp.

Udvikling i omsætning fra 2019 til 2020:

Udvikling i omsætning i udvalgte brancher –11.-31. marts 2019 vs. 2020:

Obs: I tabellen indgår virksomheder med minimum 100 fakturaer i perioden 11. marts-31. marts 2019.

Sådan har vi gjort:

Vi har sammenlignet udviklingen i fakturabeløb for virksomheder, som både var betalende brugere af Dinero i årets første tre måneder af 2019 og 2020. Det drejer sig om 15.800 virksomheder (enkeltmandsvirksomheder, PMV, IVS, I/S, ApS og A/S).

 

Ritzau

AKKC
GF Forsikring
Jysk tagrende rens
Birks Bikeshop