Mange danskere er i tvivl om, hvornår der skal skiftes fra sommer- til vinterdæk – og om det overhovedet er nødvendigt. Huskereglen er tallet syv, når køretøjets fodtøj skal udskiftes og trafiksikkerheden højnes.

Det sner ikke endnu, og det føles ikke som længe siden, at sommergarderoben blev udskiftet. Men den er god nok – det er tid til at skifte fodtøjet på familiens køretøjer. Den gyldne huskeregel er tallet syv, der indikerer, at nu skal sommerdækkene på en velfortjent vinterferie.
– Tallet syv kan forhåbentlig hjælpe til at huske, at når temperaturen er under de syv grader skal vinterdækkene på, og når vi er over syv grader, skal sommerdækkene igen monteres, siger Georg Nielsen, der er adm. direktør for Continental Dæk Danmark A/S – og tilføjer, at vinterdækket har flere lameller og et mønster, der giver dækket et solidt vejgreb, når der er vådt, sne eller is på vejen.

Kørsel med sommerdæk om vinteren kan have fatale konsekvenser, da dækket ikke er designet til at køre på våde, kolde og snefyldte veje. Det betyder blandt andet, at grebet på vejen forværres og bremselængden kan blive op til to gange længere.

Det sner jo ikke endnu?
Selvom det for mange travle danskere kan være tillokkende at lade sommerdækkene sidde på, for ’det bliver jo sommer igen om et halvt år, og så sparer vi da penge og tid på det’, så understreger Georg Nielsen, at skiftet til vinterdæk vil skærpe trafiksikkerheden og samtidig gøre godt for pengepungen.
– Hvert eneste år bliver mange danskere i tvivl om, hvorvidt det er nødvendigt at skifte til vinterdæk. Vi oplever jo ikke altid ligefrem sibirisk kulde i Danmark. Men uanset om vejene er våde eller snefyldte, skærpes trafiksikkerheden med vinterdæk. Gummiblandingen i vinterdæk er anderledes end sommerdæk. De er fremstillet af blødere gummi, og derfor kan vinterdæk bedre stå fast på vejbanen. Under de kolde forhold bliver et sommerdæk hårdt og har ikke samme vejgreb som vinterdækket, forklarer Georg Nielsen.

Bilen bruger mindre brændstof, når man kører med årstidssvarende dæk – og samtidig bliver sommerdækkene hurtigere slidt, hvis man kører på dem om vinteren. Det betyder, at de vil skulle skiftes hurtigere.

Husk dækmønster og dæktryk
Selvom det endnu ikke er lovpligtigt at skifte til vinterdæk, så er der lovkrav om, at vinterdæk skal have en mønsterdybde på 1,6 mm.

Her anbefaler Continental Dæk Danmark A/S, at dybden ikke kommer under 4 mm, da det ellers kan påvirke bremselængden. For at få det fulde udbytte af dækkets styre- og bremseegenskaber er det også vigtigt at køre med rette dæktryk, pointerer Georg Nielsen. Han anbefaler samtidig, at man rådfører sig med sit værksted eller en professionel dækforhandler, hvis man er i tvivl om, hvad det rette dæktryk til bilen er.
Kilde: Continental

Hotel Phønix
Jysk tagrende rens
Baggesen