Det har betydning for klimaet, hvilke valg du tager, når du køber ind. Det er muligt at spise sundt og samtidig gøre en forskel for klimaet. Det viser en ny rapport fra DTU Fødevareinstituttet. Rapporten skal danne det videnskabelige grundlag for Fødevarestyrelsens officielle kostråd i fremtiden.
Færre røde bøffer og flere bælgfrugter, nødder, frø og mørkegrønne grønsager på tallerkenen. Det er en af de væsentligste konklusioner, hvis man som forbruger har lyst til at gøre sine madvaner mere klimavenlige.
Det fremgår af en rapport, som DTU Fødevareinstituttet netop har afleveret til Fødevarestyrelsen. Rapporten kommer med videnskabeligt baserede anbefalinger til, hvordan en bæredygtig kost kan se ud i fremtiden. En kost, der samtidig med, at den tager hensyn til klimaet, ikke går på kompromis med sundheden.
Flere grove grønsager og bælgfrugter
Ifølge rapporten kan du ved at spise mindre kød og mejeriprodukter opnå en besparelse på klimaaftrykket på helt op til 35%. Til gengæld kan din kost, hvis den skal være klimavenlig, indeholde flere bælgfrugter, grove grønsager, nødder og frø. Bælgfrugter kan langt hen ad vejen erstatte det protein, vi ellers får fra kød.
Årstidens grønsager
En anden af rapportens anbefalinger er, at forbrugerne skal blive bedre til at købe årstidens frugter og grøntsager. Det er et bedre valg, frem for frugter og grøntsager, der er blevet fløjet til Danmark, når de ikke er i sæson.
Madspild og overspisning
Madspild udgør en væsentlig klimabelastning, ifølge rapporten. Derfor er det også vigtigt, at du kun køber så meget mad, som du kan spise, inden maden bliver kedelig eller dårlig og ender i skraldespanden. Det har også betydning for både klimaet og vores sundhed, når du spiser mere mad, end du har brug for.
Der kommer nye officielle kostråd
Fødevarestyrelsen skal bruge rapporten fra DTU Fødevareinstituttet til at udvikle De officielle Kostråd i en klimavenlig retning. Det skal ske på en måde, som tager hensyn til to ting: Dels de nordiske kostvaner og dels det videnskaben ved om, hvilke vitaminer og mineraler en sund og varieret kost, gerne skal byde på. De nye klimavenlige kostråd forventes at komme i januar 2021.
Kilde: Miljø. og Fødevareministeriet