Nordjysk Motor Co.
Nordjyske Bank
Bondestuen
Kaffebaren

Få iværksættere i Brønderslev: Sådan tiltrækker kommunen flere iværksættere

I Brønderslev er der langt mellem iværksætterne og kommunen placeres som nr. 65 på ranglisten over kommuner med flest iværksættere i 2018. Ekspert giver tips til at få flere iværksættere til området.

 

En ny rangliste over antallet af iværksættere i forhold til indbyggertallet i den erhvervsaktive viser, at der kun er et fåtal spirende iværksættere i Brønderslev Kommune. På listen indtager kommunen en 65. plads, og sammen med de øvrige kommuner i Jylland og på Fyn er Brønderslev ikke at finde i toppen. Sammenlignes der med de sjællandske kommuner, er der på Jylland og Fyn markant længere mellem iværksætterne. På listens top-25 er 21 af kommunerne sjællandske – blot fire er fra resten af landet.

 

Hos vækstkometen Lead Supply, der med en vækst på 2058 procent er den hurtigst voksende virksomhed i Midtjylland, skaber tallene panderynker.

 

Det er yderst problematisk, at omkring halvdelen af landets befolkning og potentielle iværksættere bor i kommuner, der aldrig er i top-25, siger CEO Andreas Linde fra Lead Supply og understreger, at virksomheden har gode vækstbetingelser bortset fra på ét afgørende område:

 

Sidste år lukkede en landspolitisk kortslutning af de helt store for internationale studerende på videregående uddannelser. Det reducerede på kort tid talentmassen for os og andre internationalt fokuserede iværksættere med 75 procent. En sådan beslutning rammer særligt hårdt desto længere væk fra hovedstaden, man kommer.

 

Sådan får kommunerne flere iværksættere

Iværksætter-eksperten Andreas Linde understreger, at det er muligt at skabe et stærkt iværksættermiljø for kommuner, der ligger langt fra København eller andre større byer. De tre bedste råd til kommunerne er:

 

  1. Iværksætterpolitik er som bosætterpolitik. Arten og antallet af nye virksomheder i en kommune afspejler de borgere, man har tiltrukket. Her er blandt andet uddannelsesniveauet afgørende. Så tænk langsigtet som kommune; man tiltrækker hverken nye borgere, store virksomheder eller ekstra uddannelser på et par år.

 

  1. Sørg for adgang til kvalificeret arbejdskraft. Pengene er små, udgifterne store, og lønnen er ikke altid den højeste hos en iværksætter. Alligevel skal det kunne betale sig at arbejde for iværksættere, når man kigger på udgifter i kommunen eller den konkrete by. Internationalt orienterede iværksættere har ekstra store rekrutteringsudfordringer. Her kan løsningen være flere internationale studerende. Eller kommuner og virksomheder, der tør gøre op med dansk som det dominerende sprog i det offentlige rum og på arbejdspladsen for at gøre sig attraktiv for internationale.

 

  1. Viden og netværk skaber vækst og salg, men små iværksættere risikerer ofte at isolere sig i perioder med store mængder arbejde. Det er gift for udviklingen, salget og i sidste ende væksten. Afhold lokale og gratis workshops og konferencer med et specifikt fokus. Viden er en konkurrencefordel, og lokale konferencer er hurtige at deltage i.

Kilde: Lead Supply

Kaffebaren
Faarup skovhus
Baggesen