Art By Me
FOF Vendsyssel
DN Isolering
Baggesen

Fredag d. 7. februar mødes 46 “hjertehelte” i København – de er alle indstillet til Årets Hjerteredder. 

Hjerteforeningen sætter i den forbindelse fokus på hjertestop, og hvad der kan gøres når det desværre sker.

 

Fakta om hjertestop

Hvert år bliver ca. 5.400 danskere ramt af hjertestop uden for hospital …. I hjemmet, på gaden, i parken, i en forretning. Det svarer til 15 om dagen. Af dem overlever i gennemsnit 2 (2,4).

 

Hvis en person får hjertestop, og der ikke ydes genoplivning, før ambulancen når frem, overlever 1 ud af 9. Hvis vidner træder til og yder genoplivning, overlever 1 ud af 6.

 

Hvis en person får hjertestop, og der både bliver givet hjertemassage og brugt en hjertestarter, før ambulancen når frem, overlever 1 ud af 2.

 

Tiden ved et hjertestop er afgørende. De fleste personer med hjertestop får varige skader eller dør, hvis de ikke får hjælp inden for ca. 10 minutter. Efter ca. 6 minutter kan hjernen begynde at tage skade og for hvert minut, der går uden genoplivning, falder chancen for at overleve med ca. 10 procent.

 

3 ud af 4 hjertestop sker i private hjem, og her overlever kun 11 procent et hjertestop.

 

Når lynet slår ned

Hjertestop kan ramme alle. Når som helst og hvor som helst. Det kan ske som lyn fra en klar himmel. Hjerteforeningen har akutområdet som et særligt fokusområde i de kommende år. Det handler om at uddanne hjertereddere og uddele hjertestartere samt efterfølgende at sikre, at det danske sundhedsvæsen, der normalt er i verdensklasse ved hjertestop, giver den optimale behandling. Hvert slag tæller.

 

Hjerteredderkursus – 30 minutters intro i genoplivning

Gennem de seneste 15 år er der sket en imponerende stigning i de tilfælde, hvor der bliver ydet genoplivning ved et hjertestop uden for hospital. I dag sker det i 3 ud af 4 tilfælde. Nu overlever
16 % af danskere med hjertestop uden for hospitalet. For 15 år siden var det mindre end 4 %, der overlevede et hjertestop uden for hospital.

 

Men mange flere kan reddes fra døden med et hjertestop. Hjerteforeningen satser stort på, at tusindvis af danskere deltager i de gratis ”Hjerteredderkursus – 30 minutters intro i genoplivning”, som Hjerteforeningen og Dansk Råd for Genoplivning (DRG) står bag. Allerede nu har 70.000 danskere deltaget i 30 minutters-kurset.

 

Målet med kurserne er, at landets borgere lærer, hvordan de træder til. At de har lært, hvordan
1-1-2 sammen med 30 tryk og 2 pust og en hjertestarter redder liv. Dansk Råd for Genoplivning og Hjerteforeningen har udviklet konceptet for introduktionskurserne, og Østifterne støtter introduktionskurserne økonomisk. For at deltage i et introduktionskursus skal du blot samle 5-15 personer og kontakte Hjerteforeningen, så kommer der en instruktør ud til kursisterne. Og det er gratis.

 

På Hjerteredderkurserne lærer man at betjene en hjertestarter. Hjertemassage og indblæsninger kan forhindre et menneske med hjertestop i at dø, men der skal en hjertestarter til for at vække et menneske med hjertestop til live. Derfor satser Hjerteforeningen på at udbrede hjertestartere i hele landet.

 

Gå dig til en gratis hjertestarter

Søndag den 3. maj kan du gå dig til en gratis hjertestarter. Hvis blot 15 personer danner en gruppe og går en indsamlingsrute, når Hjerteforeningen har dør-til-dør-indsamling, får grupperne en hjertestarter sat op på et sted, man selv har valgt. Og hjertestarteren bliver monteret i et varmeskab af en professionel elektriker fra TS-gruppen. Desuden får alle grupper ét års fuld overvågning og service af hjertestarteren med Hjerteforeningens nye ServicePlus-aftale.

 

Vi samler ind for at kunne dele ud. Derfor kalder Hjerteforeningen det for Landsuddelingen. Et eventuelt overskud går til at tilbyde flere danskere gratis Hjerteredderkurser – 30 minutters intro i genoplivning.

 

Samarbejde med fakta

Dagligvarekæden fakta har valgt at være en hovedsponsor for Hjerteforeningens Landsuddeling 2020. Det indebærer blandt andet, at deltagerne i Landsuddelingen kan hente indsamlingsmaterialer i deres lokale fakta-butik helt op til Landsuddelingen søndag den 3. maj, ligesom fakta bakker op om Landsuddelingen i butikkerne, i tilbudsaviser og på andre medier.

 

Kilde: Hjerteforeningen/ Pressefoto: Linda Johansen/Hjerteforeningen.

AKKC
GF Forsikring
Jysk tagrende rens
Birks Bikeshop