GF Forsikring
Nordjyske Bank
Bondestuen
Kaffebaren

Estimat viser, at der kom en fjerdedel færre nye danske øl i 2020 på grund af Covid-19

I 2020 samt foreløbig også her i 2021 har de danske bryggerier været stærkt påvirket af corona-nedlukningerne af caféer, restauranter, barer og nattelivet – foruden f.eks. kultur- og musikarrangementer.

En analyse, som Beerticker har udarbejdet i samarbejde med Bryggeriforeningen, viser, at der kom en fjerdedel færre nye danske øl på markedet i 2020 på grund af Covid-19. 1792 nye øl så dagens lys. Men Beertickers estimat viser, at hvis 2020 havde været et almindeligt år, så var der kommet ca. 2400 nye øl på markedet – baseret på den årlige procentvise stigning i antal nye øl, der har været de seneste år.

Således blev der i januar og februar sidste år sat månedsrekorder – aldrig før er der kommet så mange nye øl i henholdsvis januar og februar. Så som udgangspunkt så det ud til, at 2020 ville blive endnu et rekordår. Indtil den første nedlukning ramte Danmark i marts.

I rekordåret 2019 kom der 2115 nye danske øl. Et tal, Beerticker estimerer, ville være steget med lidt over 13 procent til 2400 i 2020, hvis det havde været et almindeligt år.

”Heldigvis fik øl-nyderne trods alt et væld af nye og interessante øl at vælge imellem i 2020. Men den markante nedgang i antallet af nye øl er desværre et håndgribeligt tegn på, at Corona-nedlukningen har stækket en ellers sprudlende branche. Vi foreslår, at regeringens ekspertgruppe snarest bør regne på konsekvenserne af en genåbning af restaurationsbranchen, som efter vores opfattelse kan ske sundhedsmæssigt forsvarligt”, siger Bryggeriforeningens direktør, Niels Hald.

Covid-19 havde også store konsekvenser i julemånederne, som traditionelt er den vigtigste årstid for bryggerierne. Men aflysningen af julefrokostsæsonen havde stor betydning for en stor del af bryggerierne. Ud over den manglende omsætning endte mange bryggerier også med at brænde ind med julebryg, der ikke kunne sælges efter nytår. Det er ikke ualmindeligt, at juleøl bliver brygget helt tilbage i sommermånederne.

Maj er traditionelt den måned, hvor der kommer flest nye øl. Således var der hele 326 nye øl i maj 2019. Sidste år kom der kun 120 nye øl i maj. Årsagen er, at de to største danske ølfestivaler plejer at blive afholdt i maj. De blev naturligvis aflyst denne gang.

Kaffebaren
GF Forsikring
Springeren
Baggesen