Nordjysk Motor Co.
Nordjyske Bank
Bondestuen
Kaffebaren

Flere danskere dropper motionen på grund af manglende overskud

 

Der er fortsat lang vej til et normalt aktivitetsniveau for danskerne. Det skyldes til dels, at flere stopper med at dyrke sport og motion, fordi de mangler overskud, viser det nyeste notat fra Idrættens Analyseinstitut om danskernes idrætsdeltagelse under coronakrisen.

Selvom coronanedlukningen af det danske idrætsliv og de tilhørende restriktioner så småt er begyndt at blive lempet, viser et nyt notat fra Idrættens Analyseinstitut (Idan), at det endnu ikke har haft den store effekt på danskernes idrætsdeltagelse. Faktisk er der stadig lang vej til det idrætsliv, som vi kendte før coronakrisen, understreger Mette Eske, der er analytiker i Idan og projektansvarlig for Idans undersøgelser af danskernes idrætsdeltagelse under coronakrisen.

Da undersøgelsen blev lavet i starten af april 2021, måtte man mødes 50 mennesker til udendørsidræt, men undersøgelsen viser, at idrætsdeltagelsen kun har rykket sig 1 procentpoint – fra 53 pct. i februar 2021 til 54 pct. i april 2021.

 

”At idrætsdeltagelsen ikke har rykket sig mere, skyldes til dels, at den gruppe af danskere, som ikke var aktive før coronakrisen, men som har kastet sig over idrætsaktiviteter under krisen, er blevet mindre. I februar 2021 udgjorde de nye aktive 27 pct., men i april 2021 er det kun 23 pct., som er gået i gang med at dyrke sport og motion under coronakrisen,” siger Mette Eske.

Mette Eske
Analytiker, Idrættens Analyseinstitut

Det manglende overskud er årsag til frafald
Derudover er der fortsat 29 pct., som endnu ikke er kommet i gang med at dyrke sport og motion, selvom de gjorde det før coronakrisen. Undersøgelsen tyder på, at forklaringen denne gang i lige så høj grad skyldes manglende overskud som nedlukkede aktiviteter.

I den seneste undersøgelse i februar 2021 var den hyppigste årsag til ikke længere at dyrke sport og motion, at aktiviteterne var lukket ned (59 pct.), mens et manglende overskud kom ind på en andenplads (22 pct.). I april er der dog sket det, at endnu flere henviser til manglende overskud som forklaring på, at de er stoppet med at dyrke sport og motion. Den forklaring bruger 33 pct., mens andre 33 pct. henviser til, at deres aktiviteter er lukket ned.

 

”Det forstærker desværre den tendens, som vi så antydninger af i den seneste undersøgelse. Nemlig, at de effekter, som krisen har på det mentale helbred, også ser ud til at slå igennem i idrætten. Det bliver derfor interessant at se, om folk vender tilbage til deres normale aktiviteter, når idrætsforeninger og fitnesscentre får lov at genåbne, eller om det manglende overskud virkelig har fået taget i folk,” siger Mette Eske.

Kaffebaren
Hvilshøj Auto
Bilhuset Biersted A/S