K.E.C. Jammerbugt kulturcenter
FOF Vendsyssel
Bondestuen
Birks Bikeshop

Foto: Alexander Svir


Nordjylland er atter førende inden for fiskeri i Danmark 

I mange år har Nordjylland haft en rigtig stolt tradition, hvad angår fiskeri, og denne fine tradition ser ud til at fortsætte. Efter Midtjylland i 2018 fik titlen foran Nordjylland som den landsdel, der lander flest kg fisk, er Nordjylland igen tilbage på tronen. Det afslører de nyeste tal fra Danmarks Statistik. 

Der er gang i fiskeriet i Nordjylland. Faktisk er der så meget gang i fiskeriet, at Nordjylland – målt på antal landede kg – er den landsdel i Danmark, hvor der blev fanget den største mængde fisk i 2019, som er det seneste år, de nyeste data refererer til.

I 2019 blev der samlet set landet 276.771.944 kg fisk i Nordjylland. På landsplan hed mængden 650.780.011 kg fisk. 

Nordjyderne stod derfor for hele 42,5 % af den samlede mængde landede fisk i Danmark. 

Tilbage på tronen 

Selvom vi i Nordjylland i mange år har landet enorme mængder fisk, var vi faktisk ikke den landsdel, der landede den største mængde fisk i 2018.

Her var Midtjylland nemlig den landsdel, hvor der blev fanget flest fisk – målt på kg i hvert fald. Nærmere bestemt blev der i 2018 i Midtjylland landet 340.273.463 kg fisk, mens der samme år i Nordjylland blev landet 306.372.202 kg fisk. Denne mængde gjorde Nordjylland til den landsdel, hvor der blev fanget næstflest fisk.

I 2019 var rollerne dog – som bemærket – byttet om. Her blev der nemlig fanget 19.000.860 kg færre fisk i Midtjylland end i Nordjylland.

Særligt silden er en populær fangst i Nordjylland

Hos Danmarks Statistik kan man se, hvilke fiskearter der udgør de 276.771.944 kg fisk, der i 2019 blev fanget i Nordjylland, og disse tal afslører, at særligt silden var en populær fangst i Nordjylland. Der blev i 2019 nemlig fanget hele 71.896.985 kg sild i det nordjyske.

Silden er ikke blot en populær industrifisk. Det er også en meget populær fisk hos lystfiskerne. Det bemærker Jesper Jensen, der til dagligt driver Fishntips.dk, et site, hvor danskerne kan finde fiskegrej samt tips og tricks til lystfiskeri.

”Silden er en meget populær fisk blandt lystfiskere, hvilket blandt andet kommer til udtryk i form af den årlige sildefestival i Hvide Sande, der altid tiltrækker rigtig mange lystfiskere. Hvide Sande er dog ikke det eneste sildeparadis i Danmark. Også i Nordjylland er der gode muligheder for at fange lækre sild, hvis man forsøger sig i havneområderne, mens sildesæsonen står på, og faktisk er vi så privilegerede, at der er to sildesæsoner på et år. Den første varer fra april til juni, mens den anden starter i september og varer nærmest helt indtil december,” forklarer Jesper Nørskov Jensen, der er medindehaver af Fishntips.dk.

AKKC
GF Forsikring
Hvilshøj Auto
Garant Brønderslev