K.E.C. Jammerbugt kulturcenter
Vejgaard sten og krystaller
PrinterEksperten

Hvert minut tæller, når en person falder om med hjertestop. Derfor indfører Region Nordjylland nu sin tredje frivillige ordning, hvor borgere hjælper borgere – nemlig TrygFonden Hjerteløber. Man kan allerede nu tilmelde sig, men man vil først modtage beskeder, når ordningen træder endeligt i kraft.

 

Region Nordjylland udvider frivillig hjælp ved akut hjertestop

Det er et af resultaterne af årets budgetforhandlinger for 2020 for Region Nordjylland. Budgettet andenbehandles i Regionsrådet den 29.oktober. Hjerteløberordningen er blevet mulig, fordi Trygfonden har tilbudt at betale for ordningen de første fem år. Herefter skal regionen selv betale udgifterne.

– At styre et regionalt budget er en konstant afvejning af, hvordan vi får maksimal udbytte af hver eneste krone til fordel for de nordjyske borgere. Derfor er jeg så glad for, at vi med TrygFondens generøse tilbud kan udbygge et endnu mere fintmasket net til at gribe de hjertestop-tilfælde, hvor tid er af så afgørende betydning, siger regionsrådsformand, Ulla Astman (S).

Nordjysk tradition for at træde til

Det er TrygFondens vurdering, at man i Region Nordjylland samlet set kan rekruttere op mod 8000 hjerteløbere via ordningen, der fungerer ved, at man downloader appen Trygfonden Hjerteløber og derefter registrerer sig i appen som aktiv hjerteløber. Herefter kan man, når ordningen bliver endeligt aktiveret i Region Nordjylland, blive alarmeret via regionens akutberedskab, hvis der er et formodet hjertestop i nærheden.

Og alle kan tilmelde sig ordningen, fortæller Grethe Thomas, der er projektchef i TrygFonden.

– I Region Nordjylland har man en stærk tradition for at træde til for hinanden. Det er de eksisterende førstehjælperordninger i regionen gode eksempler på. Vi tror på, at TrygFonden Hjerteløber kan blive et godt supplement til de eksisterende ordninger og håber, at mange allerede i dag vil downloade appen og registrere sig som hjerteløbere. Alle kan gøre en forskel ved hjertestop. For at blive hjerteløber er det derfor ikke et krav, at du har været på kursus i genoplivning. Det er en generel anbefaling, men det vigtigste er, at du er klar til at træde til, og at personen med hjertestop får hurtig hjælp med hjertelungeredning og hjertestarter, siger Grethe Thomas.

Den tredje frivillige ordning i Nordjylland

I forvejen har Region Nordjylland to velfungerende ordninger – 112 Akuthjælper og SMS-Hjertestop – der tilsammen har mere end 1500 engagerede nordjyder tilknyttet. Det særlige ved de to eksisterende frivillige ordninger i Nordjylland, er, at et korps af frivillige er gået sammen i lokalområdet. Man er derfor en sammentømret flok, der hjælper hinanden før under og efter, at der er behov for at rykke ud. 112 Akuthjælper adskiller sig yderligere idet de frivillige her får særlig uddannelse af Region Nordjylland og dermed kan tage sig af en længere række problemer udover hjertestop, såsom mindre forbrændinger, brud, insulinchok eller vejrtrækningsbesvær.

Hjertestarterdag onsdag den 16. oktober

Når det kommer til hjertestop er det en kamp mod uret. Derfor er onsdag den 16. oktober også international Hjertestarterdag.

I Danmark benytter man dagen til at sætte fokus på, at 5000 danskere hvert år får hjertestop udenfor hospitalet. Og her har det meget stor betydning for overlevelseschancerne, at der er personer hurtigt tilstede, der kan udøve livreddende førstehjælp i form af hjertelungeredning og eventuelt stød med hjertestarter.

I 2018 var der 570 hjertestop i Region Nordjylland. Ud af disse var der i 82% af tilfældene ydet førstehjælp på stedet inden ambulancens ankomst.

 

Om TrygFonden Hjerteløber:

•     TrygFonden Hjerteløber er et samarbejde mellem Region Hovedstadens Akutberedskab, Præhospitalet i Region Midtjylland, Den Præhospitale Virksomhed i Region Nordjylland, hjertestopforskere og TrygFonden.

•     Når man er tilmeldt som frivillig i TrygFonden Hjerteløber, vil man kunne blive kaldt ud, hvis man befinder sig nær et hjertestop i enten Region Nordjylland, Region Midtjylland eller Region Hovedstaden.

•     Hjerteløberne modtager via appen TrygFonden Hjerteløber en alarm fra regionernes Akutberedskab, når der er et formodet hjertestop i nærheden.

•     Hjerteløberne alarmeres via appen og guides i at yde hjertelungeredning og hente en hjertestarter for at kunne begynde genoplivningen, inden ambulancen når frem.

•     Akutberedskabet alarmerer ca. 20 hjerteløbere pr. hjertestop. Erfaringer fra Region Hovedstaden viser, at cirka halvdelen ser alarmen og reagerer på den.

•     TrygFonden Hjerteløber er den største af sin art i Danmark.

•     Der er nu på landsplan 67.000 registrerede hjerteløbere. De 3.300 er registreret som bosiddende i Region Nordjylland. I Region Nordjylland kan man tilmelde sig, men man vil altså først modtage beskeder, når ordningen træder i kraft.

•     Danmark er med i toppen internationalt, når det handler om at bruge moderne teknologi til at redde liv ved hjertestop. TrygFonden står bag TrygFonden Hjertestart og TrygFonden Hjerteløber, som begge er apps, der gør det muligt for danskerne at finde hjertestartere og melde sig frivilligt til at hjælpe ved hjertestop.

•     Projektet gik i luften den 1. september 2017 i Region Hovedstaden og den 16. oktober 2018 i Region Midtjylland. Region Nordjylland offentliggør den 16. oktober 2019, at TrygFonden Hjerteløber nu også bliver aktiv i regionen.

Bliv TrygFonden Hjerteløber

Hvis du er over 18 år, bor i Region Nordjylland, Region Midtjylland eller Region Hovedstaden og har en smartphone, kan du blive TrygFonden hjerteløber. Du skal downloade appen ”TrygFonden Hjerteløber” og tilmelde dig.

 

Når der bliver ringet 1-1-2 om et formodet hjertestop, kan regionens akutberedskab alarmere dig via appen. Du bliver bedt om enten at yde hjertelungeredning eller hente en tilgængelig hjertestarter, som du kan bringe frem til personen med hjertestop.

 

Hvis du bliver kaldt ud til et hjertestop, får du en alarm på telefonen, som kan afvises eller accepteres. Det er en fordel, men ikke et krav, at du har været på kursus i livreddende førstehjælp. Du kan altid afmelde dig hjerteløberordningen, hvis du ikke længere ønsker at være med.

 

Læs mere på www.hjertestarter.dk/saadanredderduliv/bliv-hjerteloeber

Bosætning Jammerbugt
Springeren
Bilhuset Biersted A/S