Art By Me
FOF Vendsyssel
DN Isolering
Baggesen

Efter to succesfulde udgivelser af bøgerne ”Vendsyssel under besættelsen” og ”Østjylland under besættelsen”, er Pernille Pedersen nu klar med sin 3. bog, som har titlen ”Aalborg og det sydlige Nordjylland under besættelsen”.

Den nye bog er nu at finde hos boghandlerne og denne 3. bog er på 734 sider, og ligesom de første to bind, fyldt med personlige beretninger fra besættelsestiden – både officielle og højst uofficielle dokumenter, korrespondancer og beretninger, der veksler mellem breve og nedskrevne erindringer fra private arkiver. Sammen med eksempler fra illegale blade, udklip fra aviser og tidsskrifter og et omfattende lokalhistorisk billedmateriale, danner det hele grundlaget for endnu et folkeligt, historisk værk af sjældent format.

I sin nye bog fokuserer Pernille Pedersen på spændende vis om Aalborg om de mange aktiviteter i Aalborg og det sydlige Nordjylland, og det hele illustreres med en lang række billeder fra besættelsestiden. Den nye bog handler også om lufthavnen i Aalborg, som var meget vigtig fortyskerne, nedkastningerne og våbenmodtagegrupperne, samt de illegale skrifter og aviser, Churchillklubben, ledelsen i den jyske modstandsbevægelse, SOE, flugtruterne til Sverige og Gestapos nådesløse klapjagt på modstandsfolk og civilbefolkningen. Der er også kapitler om alsang, folkestrejker og om faldne modstandsfolk og arresterede modstandsfolk, samt om danske fanger i Frøslevlejren og de tyske Kz-lejre.

Men bøgerne handler også om andet end modstandsarbejde, og det er historier om hverdagen og hændelser, i og omkring Aalborg, i besættelsesårene fra 1940-1945.

Det store flotte bind 3, ”Aalborg og det sydlige Nordjylland under besættelsen”, er ligesom bind 1 og 2, udgivet i hardcover og i A4 størrelse, der giver god plads til mange interessante fotos fra besættelsestiden. Mange af de spændende fotos i bogen er udlånt Inge Bente Clausen, Clausens fotoforretning i Aalborg. Inge Bente Clausen havde set i dagspressen, at Pernille Pedersen søgte historier og fotos fra befolkningen i det nordjyske. Derfor kontaktede Inge Bente Clausen Nordjyske Medier, der kontaktede Pernille Pedersen, som dermed fik omkring 200 fotos til glæde for læserne. Billedserien på næsten 200 fotos er taget af en ukendt tysk soldat, som fik billederne fremkaldt hos Clausens Fotohandel i Aalborg. Fotohandler Clausen, tog i dybeste hemmelighed kopier til sig selv, hvilket kunne have gået gruelig galt, hvis tyskerne havde opdaget ”de ekstra fotos”. Efter færdiggørelsen af denne nye bog, er alle billederne i øvrigt afleveret på Frihedsmuseet, så andre kan få glæde af alle disse fine fotos fremover.

Pernille Pedersens serie af bøger om besættelsestiden i Jylland, bliver i alt på 6 bind, og med forventet udgivelse af bind 4 i foråret 2021, bind 5 i foråret 2022, mens det 6. og sidste bind i rækken forventes udgivet i foråret 2023.

Forfatteren oplyser desuden, at bøgerne også kan købes via hjemmesiden www.besaettelsenijylland.dk der også indeholder spændende links til noget af det materiale, der ligger til grundlag for bøgerne.

 

Om forfatteren:

I 2011 ville Pernille Pedersen skrive en lille bog på 30 sider om sin families deltagelse i modstandsbevægelsen i Vendsyssel.

Pernille Pedersen kunne hurtigt mærke at ”skriveriet” fangede hendes interesse, og øgede de planlagte 30 sider til 250 sider om modstandsbevægelsen i Midtvendsyssel. Men de 250 sider om Midtvendsyssel var heller ikke nok, og med iver efter mere viden om modstandskampen begyndte hun at indsamle arkivalier hos forskellige familier rundt om i det jyske, samt på statens arkiver og de forskellige lokalhistoriske arkiver. Pernille Pedersens interesse i at formidle modstandskampen til vore efterkommere havde for alvor bidt sig fast i hendes sind og den 4. august 2017, 5 år efter hun startede på ”det lille familiehæfte”, blev bogen ”Vendsyssel under besættelsen” på 712 sider udgivet og præsenteret ved en bogreception på Vrejlev Kloster i Vendsyssel.

I 2018 modtog Pernille Pedersen ”Niels Ebbesen Medaljen” for bogen, og den flittige forfatter er stadig ramt af at formidle besættelsestiden i Jylland, og hun arbejder og skriver om besættelsestiden alle ugens dage. Det hele er et intenst detektivarbejde og gigantisk puslespil, hvor forfatteren også ved, at der mangler nogle brikker som hun aldrig finder. Men Pernille Pedersen brænder for opgaven, og med dette 3. bind i serien af bøger, er hun halvvejs, og hendes store interesse og imponerende viden, samt den sprudlende lyst til at formidle, giver os danskere en flot række velskrevne historiske bøger fra de 5 besættelsesår.  HH

 

AKKC
GF Forsikring
Jysk tagrende rens
Birks Bikeshop