Bøgsted A/S
K.E.C. Jammerbugt kulturcenter
PrinterEksperten
Bjælkehytten

Tænk, hvis der var en måde, hvorpå du nemt kunne komme af med alt dit haveaffald. En måde der betød, at du aldrig mere skulle køre afsted på genbrugsstationen med haveaffald. Sådan en måde findes der. Du skal blot have fat i en kompostkværn.

En kompostkværn – hvad er det?

Det kan siges meget hurtigt: du kommer nemmest af med dit haveaffald med hjælp fra en kompostkværn. En kompostkværn, eller en havekværn, er en slags maskine. Denne maskine hakker dit haveaffald for dig. Det fungerer ved, at du smider haveaffaldet ned i en maskine via en tragt, som du vil kunne finde på toppen af maskinen. Herefter bliver det snittet i mindre stykker, kværnet og findelt. Til slut finder du dit komposterede haveaffald i en boks nederst på maskinen. En havekværn er god til dig, som elsker at gå i haven. Som elsker at gå i haven, men som hader de trælse og mange ture til genbrugsstationen. I stedet for at køre frem og tilbage til genbrugsstationen, kan du selv tage dig af alt dit affald fra haven. Du ender nemlig med haveaffald som er i form af flis, trevler og stumper af lang mindre volumen, end det var, inden du gav det en tur i maskinen. Med en affaldskværn sparer du tid, så du i stedet kan blive ved med at hygge i haven.

Din egen gødning

Der er flere fordele til en affaldskværn end det, at du blot sparer turene til genbrugsstationerne. Du kan nemlig også lave dit eget kompost, som du kan benytte i haven. Du behøver nemlig ikke at køre på genbrugsstation med det affald, som der kommer ud af maskinen. Du kan i stedet udnytte det til din have. Det gælder for eksempel noget så simpelt som flis fra grene. Disse kan du bruge til at strø på dine bede, så dine bede har lettere ved at klare frosten om vinteren eller heden om sommeren. Hvis du bruger flis på din terrasse eller gangstier, kan du også smide det der. Fordi kompost er naturligt, kan du også bruge det som gødning i din have. Det gør du ved at gemme på affaldet og komme det i en kompostbeholder. Her kan det få mulighed for at blive mere og mere nedbrudt, og derefter kan du bruge det som gødning i dine bede. Denne gødning er sund og naturlig, og ikke skadelig for naturen, som kunstig gødning kan være. En anden fordel ved at gemme på komposten er, at du kan lave gødning på at hav af andre ting også. Du kan bruge blade, hæk, grene, grøntsager, blomster, græs og mos. Samtidig kan du også tilføje kaffegrums, æggeskaller, og andre rester fra køkkenet. Her er det dog vigtigt, at du ikke tilføjer ting der er blevet sprøjtet med sprøjtegift, da det ødelægger din gødning. Ved hjælp fra din kompostkværn skal du aldrig mere på genbrugspladsen, og du skal aldrig mere købe skadelig gødning. Det er vist, hvad man kalder en win win.

Kilde: hey: mate 365

Brovst Malerfirma
Guld & Rod
Pj Industries
Guldsmed Hansen