Bedemand John Olsen
Nordjyske Bank
Bondestuen
Bjælkehytten

På et skib hedder det meste noget andet end på land, og som ny sejler kan det være en stor udfordring at lære “sproget” Det er der heldigvis kommet en løsning på nu, hvor den gratis  hjemmeside Boat.dk tilbyder en omfattende ordbog over maritime udtryk.

Få styr på begreberne på en båd

De fleste kender udtrykkene styrbord og bagbord, som repræsenterer henholdsvis højre og venstre i sejlretningen. Men hvad med udtryk som agter og luvart?

Når du ombord på en båd bliver bedt om at holde fast i skottet mens du går ned om læ, så kan en nybegynder godt gå hen og blive lidt usikker.

Hvis du skulle være i tvivl, så betyder agter bag og luvart i vindsiden. Skottet på et skib er en væg og nede om læ betyder nede i kahytten.

Usikkerhed giver større sandsynlighed for søsyge

Det er et dårligt udgangspunkt som sejler, at være usikker ombord. Dels så bliver man hurtigt træt, men usikkerhed er også en medvirkende årsag til fx søsyge. Som ny sejler bør du derfor øve dig i de mange udtryk, som bliver grundigt forklaret på boat.

Sproget ombord

Det kan måske godt virke lidt gammeldags at tingene på et skib har så anderledes navne, men faktisk er der en sjov oprindelse på skibsterminologien.
Man ved at de nogle gange aparte ord er overordentligt gamle, og at de næsten hedder det samme på mange forskellige sprog. Ord der på land kan have helt forskellig oprindelse afhængig af hvilket land man befinder sig i, kan altså hedde helt det samme på søen.

 

Ord har ofte flere betydninger på et skib

En af de ting der kan drille nye sejlere er, at ord ofte kan betyde flere ting. Det gode eksempel er fx det fra før, hvor man blev bedt om at gå ned om læ. Her skal man lægge mærke til ordet om foran læ. For læ betyder den side af båden som er i læ for vinden – altså modsat luv, mens om læ er i læ for vinden (nede i kahytten).

Et andet ord der har to betydninger og som beskrives i ordbogen er ordet knob. Knob betyder både knuder, men også et udtryk for farten på et skib.

På den måde kan man finde spændende viden i den store maritime ordbog.

 

 

Kaffebaren
Suvo
Springeren
Baggesen