Staudemarken
Vejgaard sten og krystaller
PrinterEksperten

Verdensmål kan også flytte velfærdspolitikken

Verdensmålene forbindes nok af de fleste med klima og miljø, men verdensmålene kan meget mere end det. For helt grundlæggende viser verdensmålene os også, at alt er forbundet, og at der skal være balance i tingene, hvis vi vil langsigtede og bæredygtige løsninger.

“Leave no one behind” lyder en grundlæggende værdi bag FNs 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. En værdi, der i høj grad også kan omsættes til, hvordan vi ser vores velfærdspolitik.

Vi har gode værdier og gode institutioner i vores velfærdssamfund, men vi ser også mange negative sidevirkninger, der gør, at velfærdssamfundet i dag ikke bliver bæredygtigt.

Et af symptomerne er store udgiftsstigninger på sundhedsområdet, på socialområdet og en lang række øvrige velfærdsområder. Udgiftsstigninger, der skyldes en dårligere folkesundhed, og at rigtig mange mennesker har brug for hjælp til at klare livet – og de bliver flere og flere.

Måske havde Einstein en rigtig god pointe, da han en gang sagde: “Todays problems comes from yesterdays solutions”. Har han ret i dette – og det kunne udviklingen tyde på – så skal der netop en helt ny tænkning til.

Og her er FNs 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling en gave. En referenceramme, der kan bidrage til at vise vejen for en ny og langt mere bæredygtig retning og opstille nye kriterier for, hvordan vi hjælper mennesker ud fra en langt mere helhedsorienteret tilgang.

Vi må derfor fusionere bæredygtighedstænkning ind i velfærdssamfundet, hvis vi vil transformere vores velfærdssamfund til noget langt mere bæredygtigt. For husk på, at alt er forbundet.

“Vi kan vælge at løbe stakåndet efter at gøre mere af det samme for endnu flere mennesker, eller vi kan vælge at bremse op og finde en bæredygtig ny retning. Det kræver mest af alt et ændret mindset.”

Af: Maja Torp

Springeren
Baggesen